روابط عمومی دانشکده دندانپزشکی
سلامت دهان و دندان؛ از بهداشت دهان نوزادان تا مراقبت از دندانهای دائمی
دانشیار گروه سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی بر ضرورت اطلاع رسانی صحیح، علمی و پرهیز از ترویج اطلاعات نادرست خصوصا در حوزه سلامت تاکید کرد و گفت: اگر نکات اشتباه در ذهن افراد تثبیت شود، تغییر و اصلاح این اشتباهات بسیار سخت است.
دانشیار گروه سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی بر ضرورت اطلاع رسانی صحیح، علمی و پرهیز از ترویج اطلاعات نادرست خصوصا در حوزه سلامت تاکید کرد و گفت: اگر نکات اشتباه در ذهن افراد تثبیت شود، تغییر و اصلاح این اشتباهات بسیار سخت است.
دکتر زهرا قربانی دانشیار گروه سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی تاکید کرد: صحیح مسواک زدن کمک می کند تا دندان ها در مقابل پوسیدگی و مشکلات لثه ای حفظ کنیم.
وی با اشاره به شیوع بیماری های که سلامت دهان و دندان را به مخاطره می اندازند، افزود: سلامت دهان و دندان مادران باردار از اهمیت بالایی برخوردار است و این موضوع بر سلامت دهان نوزاد نیز اثر دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر این که اولین میکروبهای عامل پوسیدگی از دهان مادر به نوزاد منتقل می شود ادامه داد: دهان کودک از ابتدا به خودی خود فاقد میکروب های پوسیدگیزاست.
استفاده از قاشق مشترک بین والدین و کودکان باعث انتقال آلودگی میشود
وی با بیان این که هرگز قبل یا حین غذا دادن به کودک نباید قاشق توسط فردی بزرگسال دیگری استفاده شود، اضافه کرد: میکروبها توسط قاشق و وسایل شخصی به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.
دهان و دندان کودکان شیرخوار به نظافت نیاز دارد
دکتر قربانی با اشاره به این که اولین دندان در کودک معمولا از سن شش سالگی شروع به روییدن می کند و تا قبل از سه سالگی همه دندان ها اصطلاحا در می آید اضافه کرد: لازم است از همان ابتدا و با رویش اولین دندانها بعد از هربار شیردهی و تغذیه دندانهای کودک تمیز شود.
وی توصیه کرد: تاجایی که امکان دارد از دادن غذاهای شیرین به کودک اجتناب کنید و بعد از هربار تغذیه خصوصا بعد از مصرف خوراکیهای شیرین به کودک آب بخورانید.
عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان این که پوسیدگی دندان های شیری در کودکان تقریبا متداول است اضافه کرد: معمولا کودکان بین دو تا سه ساله ایرانی بیشتر از دو دندان پوسیده در دهان دارند و این موضوع بر سلامت دهان، رشد و تغذیه اثر گذار است.
وی با اشاره به این که امکان درمان دندانهای پوسیده در کودکان کوچکتر به مراتب سختتر است تاکید کرد: متاسفانه این کودکان به دلیل شرایط سنی تحمل درمان های طولانی دندانپزشکی را ندارند و در این موارد دندانپزشک ناگزیر است از تکنیکهای بیهوشی استفاده کند.
مراقبت از دندانهای شیری فضا را برای رشد دندانهای دائمی مساعد میکند
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که بیهوشی برای کودکان خالی از خطر نیست ضمن این که این درمان ها با هزینه های بالا نیز همراه است به والدین توصیه کرد: توجه به نکات بهداشتی دهان و دندان و مراقبت از دندانهای شیری از همان کودکی اهمیت دارد، در واقع دندان های شیری فضا و استخوان فک را به شکلی حفظ می کنند تا این فضا برای رشد دندان های دائمی مساعد شود.
وی با تاکید بر این که دو بیماری عمده سلامت دهان و دندان را تهدید می کند اضافه کرد: پوسیدگی دندان و بیماری های لثه دو بیمار عمده هستند که باید با بررسی عوامل تهدید کننده این خطر را به صفر برسانیم.
استفاده زیاد از مواد قندی احتمال تخریب دندانها را زیاد میکند
دانشیار گروه پزشکی سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی با اشاره این که دائما از روی دهان باکتریهایی روی سطوح دندانی قرار می گیرد، ادمه داد: زمانی که غذای شیرین یا حاوی قند مصرف می کنیم، میکروبها قند را تبدیل به اسید می کنند و مینای دندان را سوراخ می کنند، به بیان ساده تر میکروبی روی سطح دندان قرار می گیرد و با اضافه شدن ماده ای قندی، دندانها تخریب می شوند.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم دندانها پوسیده نشود باید حداقل روزی دوبار و با روشی صحیح مسواک بزنیم چرا که مسواک میکروب ها را از روی دندان ها تمیز می کند.
وی با بیان این که هیچ زمانی نمی توانیم ادعا کنیم که صد درصد میکروب ها را از سطح دندان ها پاک کرده ایم ادامه داد: تغذیه درست می تواند به میزان قابل توجهی از بیماری های دهان و دندان پیشگیری کند، باید تا جایی که امکان دارد به دفعات و مقدار کمتر مواد غذایی قندی استفاده کنیم.
فلوراید از تخریب دندانها پیشگیری میکند
وی با اشاره به این موضوع که باید دندانها را در مقابل پوسیدگی و حمله های اسیدی قوی نگه داریم تاکید کرد: استفاده از فلوراید می تواند ضمن مستحکم کردن مینای دندان، از تخریب دندان ها پیشگیری کند.
وی گفت: به محض این که دندان داخل دهان رویش پیدا می کند، سطح صاف و سیقلی دارد، به مرور زمان میکروبها روی دندان قرار می گیرد و رفته رفته سطوح صاف به سطوح ناهموار تبدیل می شوند، این سطوح محل مناسبی برای تجمع ینهای کلسیم و فسفات است که در بزاق وجود دارد و در ادامه جرم ایجاد می شود.
وی با اشاره به این که جرم همانند سنگ روی سطح دندان ها عمل می کند ادامه داد: جرم دندانی به دلیل این که سطح ناصاف تری دارد باعث می شود مدام حجم جرم بیشتری در دندان ها ایجاد شود.
وی تاکید کرد: بیشترین محل تجمع جرم در دندانها، پشت دندانهای پایینی جلویی و نقطه بعدی سطح بیرونی دندانهای آسیای بالا است و به این دلیل در این دو محل بیشترین مقدار غدد بزاقی ترشح می شود.
جرمگیری از بیماریهای لثه جلوگیری میکند
وی با بیان این که بعد از هربار جرمگیری دندانها باید با روشهای صحیح نواحی مستعد به جرم دندانی تمیز شوند خاطرنشان کرد: بیماری لثه زمانی ایجاد می شود که پلاک های میکروبی دراطراف لثه تجمع داشته باشند، در این شرایط لثه متورم، قرمز و یا پاکت های (عمیق شدن شیار بدن دندان و لثه تا جایی که ممکن است دندان لق شود) دندانی ایجاد میشود.