معاونت دانشجویی و فرهنگی

• تاریخ انتشار : 1401/04/04 - 12:59

کارگاه آموزشی آشنایی با نشانه‌ها و علائم‌های اختلالات شخصیت برگزار شد.

به همت مرکز مشاوره و سلامت روان دانشجویان و دانشکده دندان‌پزشکی کارگاه آموزشی آشنایی با نشانه‌ها و علائم‌های اختلالات شخصیت ویژه اساتید مشاور دانشکده برگزار شد.

به همت مرکز مشاوره و سلامت روان دانشجویان و دانشکده دندان‌پزشکی کارگاه آموزشی آشنایی با نشانه‌ها و علائم‌های اختلالات شخصیت ویژه اساتید مشاور دانشکده برگزار شد.

این جلسه که در دفتر معاون فرهنگی و دانشجویی و توسط آقای دکتر حسام سیف زرگر از روان‌شناسان مرکز مشاوره و سلامت روان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار گردید، مبانی و الفبای اختلالات شخصیت آموزش داده شد. اختلال شخصیت چیست؟ در سبب شناسی آن چه مسائل مطرح می‌شود؟ دسته بندی‌های آن و خصیصه‌های هر یک چیستند؟

مدرس کارگاه در تعریف شخصیت بیان کردند که شخصیت الگوی نسبتاً پایدار صفات، گرایش ها، یا ویژگی‏هایی که تا اندازه‏ای به رفتار افراد دوام می‏بخشد. شخصیت از صفات یا گرایش هایی تشکیل می‏شود که به تفاوت‏های فردی در رفتار، ثبات رفتار در طول زمان، و تداوم رفتار در موقعیت‏های گوناگون می‏انجامد.

در این جلسه بیان شد که در سبب شناسی اختلالات شخصیت عوامل زیستی، وراثتی و محیطی مطرح هست و در ادامه در مورد شکل گیری شخصیت در دوران کودکی و مراحل روانی توضیحاتی ارائه شد.

دکتر سیف مطرح کردند اختلالات شخصیت دسته نامتجانسی از اختلال‏ها هستند که با الگوی دیرینه، فراگیر، و انعطاف ناپذیر رفتار و تجربه درونی تعریف می‏شوند که با انتظارهای فرهنگ شخص مغایرت دارند. حوزه‏هایی که تحت تاثیر قرار می‏گیرند: شناخت؛ هیجان‏ها؛ روابط؛ کنترل تکانه.

وی بیان کرد ویژگی‌های شایع اختلالات شخصیت عبارتند از:

•  نحوه تجربه فرد از جهان، ابراز عواطف و رفتار او غیرقابل انعطاف و عمیقاً کلیشه‏ای است و کاملاً با نحوه تجربه و رفتار اکثریت مردم جامعه تفاوت دارد.
  • الگوی غیرمتعارف تجربه و رفتار، نشان دهنده شیوه تفکر، ابراز عواطف، روابط بین فردی و خودکنترلی فرد دارای اختلال شخصیت است.
  • الگوی شخصیتی، خشک و غیرقابل انعطاف است؛چنان که در وضعیت‏های فردی و اجتماعی مختلف هیچ تغییری در آن ایجاد نمی‏شود. بنابراین، برخلاف غالب افراد، فرد دارای اختلال شخصیت قادر نیست در وضعیت‏های مختلف، واکنش‏های مختلف و متناسبی از خود نشان دهد.
  • الگوهای مزمن و مقاوم،منجر به آسیب‏های روانی وخیمی (به طور مثال: اضطراب، افسردگی، خشم) خواهند شد و یا به طور واضحی در روابط اجتماعی، موفقیت های شغلی یا دیگر عملکردهای مهم فرد اختلال ایجاد خواهند کرد.
  • الگوهای شخصیتی، ثابت و مداوم هستند؛ و سابقه‏ی آنها نیز حداقل به دوران نوجوانی یا اوان بزرگسالی فرد می‏رسد.
  • این امکان وجود دارد که الگوی اختلال شخصیت در سنین پیری کم رنگ شوند، اما غالباً به گونه‏های مختلفی در تمام طول عمر فرد پابرجا می‏مانند.
  • الگوهای مختل شخصیتی، الگوهایی خودپرور هستند و غالباً موجب بروز استرس، تعارض در فرد و اختلال در عملکرد او می‏شوند که در بازخورد موجب می‏شوند که فرد با واکنش هایی نابهنجار به مقابله با آن‏ها برخیزد.
  • الگوهای مزبور نتیجه اختلال روانی نبوده و فقط اشیوه ی خاصی ز ابراز شخصیت به شمار می روند.
  • تجربه ها و رفتارهایی که به عنوان اختلال شخصیت محسوب می گردند، از سوی خود فرد، تجربه ها و رفتارهایی غیرعادی و طبیعی تلقی می شوند.
  • الگوهای مزبور، در مقابل هرگونه تغییری مقاومت  می کنند و خود فرد نیز تمایل چندانی به تغییر در خود احساس نمی کند.

همچنین ایشان در خصوص مکانیزم‌های دفاعی روان انسان مطالبی را مطرح کردند و مکانیزم‌های روان به سالم و ناسالم تقسیم بندی شد و به شرح مکانیزم‌های دفاعی شایع مانند انکار، فراکنی، سرکوب، والایش، شوخ طبعی و ... پرداختند.

در ادامه سه دسته اختلالات شخصیت تعریف و در خصوص دسته اول شامل اختلالات پارانویید و اسکیزویید بحث و گفتگوی نظر انجام شد.گفتنی مقرر شد که ادامه بحث در جلسات آتی پیگیری شود.

این کارگاه آموزشی در تاریخ 22 خرداد ماه از ساعت 8 لغایت 10 در دانشکده دندان پزشکی برگزار شد.

• گروه خبری : آرشیو,معاونت دانشجویی